Milloin kauppa lähetetään DIASiin?

Seuraavissa välitysjärjestelmissä DIAS-kaupan voi lähettää DIASiin heti kun kaupan ehdot on ostajan ja myyjän kanssa sovittu ja kauppakirja on valmis: Alma KIVI, Blok, Buenos, Vilpas, Apuri, Kipinä. Näitä välitysjärjestelmiä käytettäessä kauppakirjaa ei lähetetä pankkiin etukäteen sähköpostitse vaan pankki hoitaa kaupan valmistelun ja tarkastuksen osana DIAS-prosessia. 

Huomioithan, että kaupan käynnistyksen jälkeen ei voi mitään tietoja DIASissa enää muuttaa, joten olethan tarkkana syöttämiesi tietojen oikeellisuuden suhteen ja lataat kauppakirjan lopullisessa muodossaan. Mikäli kaupan käynnistyksen jälkeen on tarpeen tehdä tietoihin muutoksia, kauppa tulee keskeyttää ja käynnistää alusta uudelleen.

Muista lähettää kauppa ajoissa

Pankit käsittelevät DIASiin lähetetyt kaupat lähetysjärjestyksessä. Tämä on hyvä muistaa ruuhka-aikoina. Erityisesti kuun vaihteessa on suositeltavaa lähettää kaupat hyvissä ajoin, esimerkiksi seitsemää päivää ennen tavoiteltua allekirjoituspäivää. Huomioithan, että jos aloitat kaupan liian kireällä aikataululla esimerkiksi kaksi päivää ennen tavoiteltua allekirjoituspäivämäärää on mahdollista, ettei aikataulua ole mitenkään mahdollista toteuttaa.

Muut välitysjärjestelmät

Mikäli käytössäsi on jokin muu kuin yllä mainittu järjestelmä, tiedustele asiasta vielä erikseen järjestelmätoimittajaltasi. Mikäli järjestelmäsi ei vielä tue tätä uutta toimintamallia, pitää kaupan valmistelu hoitaa pankin kanssa perinteiseen tapaan lähettämällä kauppakirja pankille turvapostilla. Tällöin kaupan osapuolilta sekä pankeilta pitää ennen DIAS-kaupan aloittamista myös varmistaa, että kaikki asiat (esimerkiksi lainoihin ja maksuihin liittyvä sopiminen) ovat pankin kanssa valmiina ja kauppa käynnistetään vasta, kun asiat on valmisteltu. Katso tarkemmat tiedot tästä vanhasta toimintamallista osoitteesta: https://dias.fi/downloads/DIAS-luonnostelu.pdf