Ohjeita ostajalle

DIAS-kaupoissa kauppahinta maksetaan aina yhdessä erässä ja omistajuus siirtyy, kun kauppahinta on maksettu.

Ennen kauppaa

  • Ole yhteydessä pankkiisi sopiaksesi asuntolainan yksityiskohdista ostettavaan kohteeseen. Pankkisi tulee tarvitsemaan ainakin isännöitsijäntodistuksen lopulliseen lainapäätökseen.
  • Ennen kuin kauppa voi edetä, on sinun allekirjoitettava pankkisi kanssa lainan nostoa varten tarvittavat asiakirjat. 

Pankkiasioiden valmistelu

Lähtökohtaisesti DIAS-kauppa on valmis allekirjoitettavaksi noin viiden pankkipäivän kuluttua kaupan lähettämisestä DIASiin. Kestoa voi pidentää esimerkiksi pankkisi kanssa keskeneräiset lainaneuvottelut, tarve muille vakuuksille ostettavan kohteen lisäksi tai viime hetken muutokset lainoihin.

Viivästyksiin liittyen pankki on yhteydessä omiin asiakkaisiinsa. Pankista riippuen yhteydenotot DIAS-kauppaan liittyen tulevat ensisijaisesti puhelimitse ja tilannekohtaisesti myös verkkopankin kautta tai sähköpostitse.

Näin kauppa etenee

  1. Välittäjä lähettää kaupan DIASiin, kun kauppakirja on valmis.
  2. Saat DIAS-alustan lähettämän sähköpostiviestin otsikolla: "Digitaalisen asuntokauppasi (DIAS-kauppa) valmistelu on aloitettu" kun pankkisi aloittaa kaupan valmistelun.
  3. Pankkisi valmistelee kaupan ja tarkastaa, että olette sopineet kaikki tarvittavat asiat ja lainasi on nostovalmis. Kun kaikki tarvittavat asiat on sovittu, pankkisi tarkastaa kaupan. Samaan aikaan oman pankkisi valmistelun kanssa myyjän pankki varmistaa, että myös myyjän puolella kaikki on valmista.

  4. Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen. Saat allekirjoituskutsun sähköpostiisi.

  5. Käy allekirjoittamassa kauppakirja ja tarvittavat valtuutukset 24 tunnin sisällä osoitteessa sign.dias.fi. Mikäli et saanut sähköpostia, voit tunnistautua allekirjoituspalveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella menemällä osoitteeseen sign.dias.fi, kutsusähköpostia ei tarvita kirjautumiseen.

  6. Allekirjoitettu kauppakirja ja kauppakirjan mahdolliset liitteet on ladattavissa allekirjoituspalvelussa (sign.dias.fi) 30 päivän ajan allekirjoitusten jälkeen.

  7. Allekirjoitusten jälkeen pankit hoitavat maksut ja siirtomerkinnät. Ensin oma pankkisi maksaa kauppahinnan myyjän pankille sekä mahdollisen varainsiirtoveron puolestasi. Maksut maksetaan pankkipäivinä sen mukaan, milloin allekirjoitus on valmistunut (katso lisää käsittelyajat). Saat maksujen etenemisestä tietoa tarvittaessa välittäjältäsi.

  8. Siirtomerkinnän osakekirjaan tekee myyjän pankki myyjän valtuuttamana saatuaan kauppahinnan. Siirtomerkinnät tehdään noin 3 pankkipäivän sisällä myyjän pankin maksuista.