Ohjeita ostajalle ennen DIAS-kauppaa

DIAS-kauppa on mahdollinen, mikäli rahoitat kaupan asuntolainalla jostakin seuraavista pankeista: Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Oma Säästöpankki, OP, POP Pankki, S-Pankki, Säästöpankki tai Hypo.

DIAS-kaupoissa kauppahinta maksetaan aina yhdessä erässä ja omistajuus siirtyy, kun kauppahinta on maksettu.

Ennen kauppaa

 • Ole yhteydessä pankkiisi sopiaksesi asuntolainan yksityiskohdista ostettavaan kohteeseen. Pankkisi tulee tarvitsemaan ainakin isännöitsijäntodistuksen lopulliseen lainapäätökseen.
 • Ennen kuin kauppa voi edetä, on sinun allekirjoitettava pankkisi kanssa lainan nostoa varten tarvittavat asiakirjat. 

Pankkiasioidesi valmistelu

Lähtökohtaisesti DIAS-kauppa on valmis allekirjoitettavaksi noin viiden pankkipäivän kuluttua kaupan lähettämisestä DIASiin. Kestoa voi pidentää esimerkiksi pankkisi kanssa keskeneräiset lainaneuvottelut, tarve muille vakuuksille ostettavan kohteen lisäksi tai viime hetken muutokset lainoihin.

Viivästyksiin liittyen pankki on yhteydessä omiin asiakkaisiinsa. Pankista riippuen yhteydenotot DIAS-kauppaan liittyen tulevat ensisijaisesti puhelimitse ja tilannekohtaisesti myös verkkopankin kautta tai sähköpostitse.

Näin kauppa etenee

 1. Välittäjä lähettää kaupan DIASiin, kun kauppakirja on valmis.
 2. Saat DIAS-alustan lähettämän automaattisen sähköpostiviestin otsikolla: "Digitaalisen asuntokauppasi (DIAS-kauppa) valmistelu on aloitettu". 
 3. Myyjän pankki tarkastaa, että kaikki on valmiina myyjän puolella. 
  Pankkisi tarkastaa, että olette sopineet kaikki tarvittavat asiat ja lainasi on nostovalmis. Kun kaikki tarvittavat asiat on sovittu, pankkisi tarkastaa kaupan.
 4. Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen. Saat tästä ilmoituksen sähköpostiisi.
 5. Käy allekirjoittamassa kauppa (24 tunnin sisällä) ja siihen liittyvät valtuutukset osoitteessa https://sign.dias.fi
 6. Allekirjoitusten jälkeen pankit hoitavat maksut ja siirtomerkinnät. Saat näiden etenemisestä tietoa tarvittaessa välittäjältäsi.
 7. Allekirjoitettu kauppakirja ja mahdolliset liitteet on ladattavissa allekirjoituspalvelussa (sign.dias.fi) 30 päivän ajan allekirjoitusten jälkeen.