Ohjeita myyjälle DIAS-kauppaan

DIAS-kauppa on mahdollinen, mikäli sinulla on asiakkuus jossakin seuraavista pankeista: Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Oma Säästöpankki, OP, POP Pankki, S-Pankki, Säästöpankki, Hypo tai Ålandsbanken. Hypon kohdalla kaupan kohteena oleva osakekirjasi tulee olla lisäksi lainan vakuutena.

DIAS-kaupoissa kauppahinta maksetaan aina yhdessä erässä ja omistajuus siirtyy, kun kauppahinta on maksettu.

Ennen kauppaa

  • Pankkisi on sinuun yhteydessä tulevasta DIAS-kaupasta, jotta mm. maksuliikenteeseen liittyvät asiat voidaan valmistella. Pankkisi ei voi tarkastaa DIAS-kauppaa eikä kauppa voi edetä ennen kuin olette sopineet tarvittavat asiat. 
  • Jos osakekirja ei ole pankissa lainan vakuutena vaan sinulla itselläsi, tarvitsee välittäjä kaupan käynnistämiseksi kopion osakekirjasta. Tämän lisäksi sinun pitää toimittaa osakekirja omaan pankkiisi osana kaupan valmistelua. Olethan yhteydessä omaan pankkiisi toimitusohjeiden saamiseksi ja varmista ennen toimitusta, että välittäjällä on kopio osakekirjasta. Tällaisissa kaupoissa kannattaa aina olla yhteydessä omaan pankkiin mahdollisimman ajoissa, sillä pankki ei voi suorittaa omaa tarkastustaan ennen kun on saanut osakekirjan haltuunsa.

Pankkiasioidesi valmistelu

Lähtökohtaisesti DIAS-kauppa on valmis allekirjoitettavaksi noin viiden pankkipäivän kuluttua kaupan lähettämisestä DIASiin. Yksittäisen kaupan valmistelun kesto on asiakas- ja pankkikohtainen. Kestoa voi pidentää esimerkiksi lainojesi uudelleenjärjestelyt.

Viivästyksiin liittyen pankki on yhteydessä omiin asiakkaisiinsa. Pankista riippuen yhteydenotot DIAS-kauppaan liittyen tulevat ensisijaisesti puhelimitse ja tilannekohtaisesti myös verkkopankin kautta tai sähköpostitse.

Näin kauppa etenee

  1. Välittäjä lähettää kaupan DIASiin, kun kauppakirja on valmis.
  2. Saat DIAS-alustan lähettämän sähköpostiviestin otsikolla: "Digitaalisen asuntokauppasi (DIAS-kauppa) valmistelu on aloitettu", kun pankkisi aloittaa kaupan valmistelun.
  3. Pankkisi valmistelee kaupan ja tekee tarkastuksen, kun olette yhdessä sopineet kaikki tarvittavat asiat. Samaan aikaan oman pankkisi valmistelun kanssa myös ostajan pankki tarkastaa, että kaikki on valmiina ostajan puolella ja sopii ostajan kanssa tarvittavat asiat.
  4. Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen. Saat tästä ilmoituksen sähköpostiisi.
  5. Käy allekirjoittamassa kauppa (24 tunnin sisällä) ja siihen liittyvät valtuutukset osoitteessa https://sign.dias.fi. Mikäli et saanut sähköpostia, voi allekirjoituspalveluun kirjautua pankkitunnuksin osoitteessa https://sign.dias.fi, kutsusähköpostia ei tarvita kirjautumiseen.
  6. Allekirjoitettu kauppakirja ja mahdolliset liitteet on ladattavissa allekirjoituspalvelussa (sign.dias.fi) 30 päivän ajan allekirjoitusten jälkeen.
  7. Allekirjoitusten jälkeen ostajan pankki maksaa sinun pankillesi kauppahinnan. Sinun pankkisi maksaa tämän jälkeen mahdollisen välityspalkkion sekä hoitaa lainojen poismaksun sekä siirtää sinulle kaupasta saadut rahat sopimanne mukaan. Maksut maksetaan pankkipäivinä sen mukaan milloin allekirjoitus valmistuu (katso lisää käsittelyajat). Saat maksujen etenemisestä tietoa tarvittaessa välittäjältäsi.
  8. Maksujen jälkeen pankkisi tekee siirtomerkinnät osakekirjaan allekirjoituksen yhteydessä antamiesi valtuutusten nojalla ja lähettää osakekirjan ostajan pankille.