Ohjeita myyjälle ennen DIAS-kauppaa

DIAS-kauppa on mahdollinen, mikäli sinulla on asiakkuus jossakin seuraavista pankeista: Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Oma Säästöpankki, OP, POP Pankki, S-Pankki, Säästöpankki tai Hypo. Hypon kohdalla kaupan kohteena oleva osakekirjasi tulee olla lisäksi lainan vakuutena.

DIAS-kaupoissa kauppahinta maksetaan aina yhdessä erässä ja omistajuus siirtyy, kun kauppahinta on maksettu.

Ennen kauppaa

  • Ole yhteydessä pankkiisi tulevasta DIAS-kaupasta, jotta mm. maksuliikenteeseen liittyvät asiat voidaan valmistella. Pankkisi ei voi tarkastaa DIAS-kauppaa eikä kauppa voi edetä ennen kuin olette sopineet tarvittavat asiat.

Pankkiasioidesi valmistelu

Lähtökohtaisesti DIAS-kauppa on valmis allekirjoitettavaksi noin viiden pankkipäivän kuluttua kaupan lähettämisestä DIASiin. Yksittäisen kaupan valmistelun kesto on asiakas- ja pankkikohtainen. Kestoa voi pidentää esimerkiksi lainojesi uudelleenjärjestelyt.

Viivästyksiin liittyen pankki on yhteydessä omiin asiakkaisiinsa. Pankista riippuen yhteydenotot DIAS-kauppaan liittyen tulevat ensisijaisesti puhelimitse ja tilannekohtaisesti myös verkkopankin kautta tai sähköpostitse.

Näin kauppa etenee

  1. Välittäjä lähettää kaupan DIASiin, kun kauppakirja on valmis.
  2. Saat DIAS-alustan lähettämän automaattisen sähköpostiviestin otsikolla: "Digitaalisen asuntokauppasi (DIAS-kauppa) valmistelu on aloitettu". 
  3. Pankkisi valmistelee kaupan ja tekee tarkastuksen, kun olette yhdessä sopineet kaikki tarvittavat asiat. Ostajan pankki tarkastaa, että kaikki on valmiina myös ostajan puolella.
  4. Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen. Saat tästä ilmoituksen sähköpostiisi.
  5. Käy allekirjoittamassa kauppa (24 tunnin sisällä) ja siihen liittyvät valtuutukset osoitteessa https://sign.dias.fi
  6. Allekirjoitettu kauppakirja ja mahdolliset liitteet on ladattavissa allekirjoituspalvelussa (sign.dias.fi) 30 päivän ajan allekirjoitusten jälkeen.

Allekirjoitusten jälkeen pankit hoitavat maksut ja siirtomerkinnät. Saat näiden etenemisestä tietoa tarvittaessa välittäjältäsi.