Ohjeita myyjälle

DIAS-kaupoissa kauppahinta maksetaan aina yhdessä erässä ja omistajuus siirtyy, kun kauppahinta on maksettu.

Ennen kauppaa

  • Pankkisi on sinuun yhteydessä tulevasta DIAS-kaupasta, jotta mm. maksuliikenteeseen liittyvät asiat voidaan valmistella. Pankkisi ei voi tarkastaa DIAS-kauppaa eikä kauppa voi edetä ennen kuin olette sopineet tarvittavat asiat. 
  • Jos osakekirja ei ole pankissa lainan vakuutena vaan sinulla itselläsi, tarvitsee välittäjä kaupan käynnistämiseksi kopion osakekirjasta. Tämän lisäksi sinun pitää toimittaa osakekirja omaan pankkiisi osana kaupan valmistelua. Olethan yhteydessä omaan pankkiisi toimitusohjeiden saamiseksi ja varmista ennen toimitusta, että välittäjällä on kopio osakekirjasta. Tällaisissa kaupoissa kannattaa aina olla yhteydessä omaan pankkiin mahdollisimman ajoissa, sillä pankki ei voi suorittaa omaa tarkastustaan kaupalle ennen kun on saanut osakekirjan haltuunsa.

Pankkiasioidesi valmistelu

Lähtökohtaisesti DIAS-kauppa on valmis allekirjoitettavaksi noin viiden pankkipäivän kuluttua kaupan lähettämisestä DIASiin. Yksittäisen kaupan valmistelun kesto on asiakas- ja pankkikohtainen. Kestoa voi pidentää esimerkiksi lainojesi uudelleenjärjestelyt.

Viivästyksiin liittyen pankki on yhteydessä omiin asiakkaisiinsa. Pankista riippuen yhteydenotot DIAS-kauppaan liittyen tulevat ensisijaisesti puhelimitse ja tilannekohtaisesti myös verkkopankin kautta tai sähköpostitse.

Näin kauppa etenee

  1. Välittäjä lähettää kaupan DIASiin, kun kauppakirja on valmis.
  2. Saat DIAS-alustan lähettämän sähköpostiviestin otsikolla: "Digitaalisen asuntokauppasi (DIAS-kauppa) valmistelu on aloitettu", kun pankkisi aloittaa kaupan valmistelun.
  3. Pankkisi valmistelee kaupan ja tekee tarkastuksen, kun olette yhdessä sopineet kaikki tarvittavat asiat. Samaan aikaan oman pankkisi valmistelun kanssa myös ostajan pankki tarkastaa, että kaikki on valmiina ostajan puolella ja sopii ostajan kanssa tarvittavat asiat.
  4. Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen. Saat allekirjoituskutsun sähköpostiisi.
  5. Käy allekirjoittamassa kauppakirja ja ja tarvittavat valtuutukset pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella 24 tunnin sisällä osoitteessa sign.dias.fi. Mikäli et saanut sähköpostia, voit tunnistautua allekirjoituspalveluun menemällä osoitteeseen sign.dias.fi, kutsusähköpostia ei tarvita kirjautumiseen.
  6. Allekirjoitettu kauppakirja ja kauppakirjan mahdolliset liitteet on ladattavissa allekirjoituspalvelussa (sign.dias.fi) 30 päivän ajan allekirjoitusten jälkeen.
  7. Allekirjoitusten jälkeen ostajan pankki maksaa sinun pankillesi kauppahinnan. Sinun pankkisi maksaa tämän jälkeen mahdollisen välityspalkkion sekä hoitaa mahdollisten lainojen poismaksun sekä siirtää sinulle kaupasta saadut rahat sopimanne mukaan. Maksut maksetaan pankkipäivinä sen mukaan, milloin allekirjoitus on valmistunut ja mihin aikaan ostajan pankki on maksanut omat maksut kaupassa (katso lisää käsittelyajat). Saat maksujen etenemisestä tietoa tarvittaessa välittäjältäsi.
  8. Maksujen jälkeen pankkisi tekee siirtomerkinnät osakekirjaan kauppakirjan allekirjoituksen yhteydessä antamiesi valtuutusten nojalla ja lähettää osakekirjan ostajan pankille.