DIAS-kaupan vaiheet

DIAS-kauppa etenee vaiheittain

DIAS-kauppa etenee aina samalla prosessilla yksi vaihe kerrallaan. Voit seurata kaupan etenemistä omasta välitysjärjestelmästäsi, joka näyttää missä vaiheessa kauppasi on menossa.  

Kaupat etenevät seuraavasti:

 1. Kaupan käynnistäminen:
  Välittäjä voi lähettää kaupan DIASiin välitysjärjestelmänsä kautta, kun kauppakirja on valmis ja ostaja ja myyjä ovat hyväksyneet sen. Kaupan mukana lähetetään kaupan valmisteluun tarvittavat tiedot ja liitteet (kuten isännöitsijäntodistus).
 2. Pankkien valmisteluvaihe:
  Pankit valmistelevat ja tarkastavat kaupan. Yksittäisen kaupan valmistelun kesto on asiakas- ja pankkikohtainen. Lähtökohtaisesti DIAS-kauppa on valmis allekirjoitettavaksi noin viiden pankkipäivän kuluttua kaupan lähettämisestä DIASiin. Valmisteluvaiheen kestoa voi pidentää esimerkiksi myyjän lainojen uudelleenjärjestelyt, ostajan keskeneräiset lainaneuvottelut, ostajan tarve muille vakuuksille ostettavan kohteen lisäksi tai viime hetken muutokset lainoihin. 
 3. Allekirjoitusvaiheen käynnistäminen:
  Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen välitysjärjestelmästään. Kaupan osapuolet saavat sähköpostitse kutsun allekirjoittamaan kaupan dokumentit. Kaupan osapuolilla on 24 tuntia aikaa käydä allekirjoittamassa kauppa.
  Kaupan osapuolet pääsevät allekirjoituspalveluun myös suoraan syöttämällä internetselaimeensa osoitteen sign.dias.fi. Allekirjoituspalveluun tunnistaudutaan omilla pankkitunnuksilla. 
 4. Allekirjoitukset ja valtuutukset:
  Ostaja ja myyjä allekirjoittavat kaupan dokumentit ja antavat tarvittavat valtuutukset pankeille maksujen ja siirtomerkintöjen hoitamista varten. Allekirjoituksen yhteydessä tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla.
 5. Maksut ja siirtomerkinnät:
  Pankit hoitavat kauppasumman, välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksamisen sekä osakekirjan siirron.
 6. Välittäjän ilmoitukset:
  Välittäjä hoitaa varainsiirtoveroilmoituksen, kun kauppahinta on maksettu. (DIAS hoitaa ainoastaan maksun.)
  Välittäjä voi ladata DIAS-kaupan dokumentit välitysjärjestelmänsä kautta ja lähettää ne isännöitsijälle.

Kauppa on suositeltavaa lähettää DIASiin mahdollisimman ajoissa. Mieluiten heti, kun kauppakirja on valmis ja molemmat kaupan osapuolet ovat sen hyväksyneet. Erityisesti kuun vaihteessa on suositeltavaa lähettää kaupat hyvissä ajoin, esimerkiksi seitsemän pankkipäivää ennen tavoiteltua allekirjoituspäivää.

Katso tarkemmat kuvaukset vaiheista ja niille määritellyt käsittelyajat täältä.