Asunto-osakekaupan allekirjoitusvaihe

Huomioi erityisesti

Allekirjoitusvaiheen käynnistää aina välittäjä omasta välitysjärjestelmästään. Kun välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen, lähetetään kaupan osapuolille automaattisesti kutsut allekirjoittamaan kaupan dokumentit. Kaupan osapuolilla on 24 tuntia aikaa käydä allekirjoittamassa. 

Ostaja ja myyjä allekirjoittavat asunto-osakekaupan kauppakirjan ja tarvittavat valtuutukset asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.dias.fi.

Kaupan osapuolet saavat sähköpostiinsa kutsut allekirjoittamaan, kun välittäjä käynnistää allekirjotusvaiheen. Kutsut lähetetään välitysjärjestelmään syötettyihin sähköpostiosoitteisiin.

Kaupan osapuolet pääsevät allekirjoittamaan kauppakirjan myös suoraan syöttämällä internetselaimeensa osoitteen asiointi.dias.fi. Eli kutsusähköpostia ei tarvita. Asiointipalveluun tunnistaudutaan omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Suosittelemme varmistamaan ennen allekirjoitusprosessin käynnistämistä kaupan osapuolilta, että he pystyvät tekemään allekirjoitukset 24 tunnin aikarajan puitteissa. Mikäli kaikki eivät ehdi allekirjoittamaan 24 tunnin kuluessa allekirjoitusvaiheen käynnistyksestä, kauppa täytyy keskeyttää ja aloittaa alusta uudelleen. 

Välittäjä saa tiedon allekirjoitetusta kaupasta välitysjärjestelmään, kun kaikki kaupan osapuolet ovat allekirjoittaneet. Allekirjoitettu kauppakirja on kaupan osapuolten ladattavissa asiointipalvelussa (asiointi.dias.fi) 3 kuukauden ajan kaupan valmistumisen jälkeen.

Asiointipalveluun kirjaudutaan osoitteessa asiointi.dias.fi:

Asiointipalveluun_kirjautuminen.png

Osapuolet tunnistautuvat vahvasti palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Asiointipalveluun voi tunnistautua minkä vain tuetun pankin tunnuksilla eli kaupan osapuoli voi halutessaan käyttää eri pankin pankkitunnuksia tunnistautumiseen, kuin sen pankin joka on merkitty DIAS-kaupan tietoihin.

Pankkitunnusten ja mobiilivarmenteen valintasivu:

Tunnistautuminen_asiointipalveluun.png

Kun kaupan allekirjoitusvaihe on käynnissä, palvelu kertoo, että käyttäjältä vaaditaan toimia ja “Siirry allekirjoittamaan” -painiketta painamalla käyttäjä pääsee tutustumaan allekirjoitettaviin dokumentteihin, antamaan tarvittavat valtuutukset ja suorittamaan allekirjoituksen.

Asiointipalvelu_siirry_allekirjoittamaan.png

Kauppakirjan ja mahdolliset liitteet pääsee lukemaan klikkaamalla ”Näytä” -painiketta kunkin liitteen kohdalta.

Tarvittavat valtuutukset näkyvät kauppakirjan ja mahdollisten liitteiden alla. Osapuolen pitää klikata valtuutusten valintaruudut, vahvistaa lukeneensa asiakirjat ja hyväksyä ne. Tämän jälkeen kaupan voi allekirjoittaa sähköisesti klikkaamalla valinnan ”Allekirjoita”. Lue lisää valtuutuksista täältä.

Kauppakirjan_allekirjoitus_asiointipalvelussa.png

Allekirjoitus hyväksytään tunnistautumalla vahvasti mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksin.

Tunnistaudu_allekirjoittaaksesi.png

Kun kaikki kaupan osapuolet ovat allekirjoittaneet kauppakirjan, kauppa on syntynyt. Palvelu onnittelee asuntokaupoista ja allekirjoitetut dokumentit ovat käyttäjän ladattavissa. Kerro kaupasta muille -napin kautta pääsee siirtymään julkiselle jaa.dias.fi -sivustolle, josta voi helposti ladata omaan käyttöön sosiaalisen median kanaviin sopivia julkaisupohjia DIAS-kaupasta.

Kauppa_on_syntynyt.png

Asiointipalvelusta kirjaudutaan ulos klikkaamalla oikeassa yläkulmassa olevasta ”Kirjaudu ulos” -painikkeesta.