Asunto-osakekaupan allekirjoitusvaihe

Huomioi erityisesti

Allekirjoitusvaiheen käynnistää aina välittäjä omasta välitysjärjestelmästään. Kun välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen, lähetetään kaupan osapuolille automaattisesti kutsut allekirjoittamaan kaupan dokumentit. Kaupan osapuolilla on 24 tuntia aikaa käydä allekirjoittamassa. 

Ostaja ja myyjä allekirjoittavat asunto-osakekaupan kauppakirjan ja tarvittavat valtuutukset allekirjoituspalvelussa osoitteessa sign.dias.fi.

Kaupan osapuolet saavat sähköpostiinsa kutsut allekirjoituspalveluun, kun välittäjä käynnistää allekirjotusvaiheen. Kutsut lähetetään välitysjärjestelmään syötettyihin sähköpostiosoitteisiin.

Kaupan osapuolet pääsevät allekirjoituspalveluun myös suoraan syöttämällä internetselaimeensa osoitteen sign.dias.fi. Eli kutsusähköpostia ei tarvita. Allekirjoituspalveluun tunnistaudutaan omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Suosittelemme varmistamaan ennen allekirjoitusprosessin käynnistämistä kaupan osapuolilta, että he pystyvät tekemään allekirjoitukset 24 tunnin aikarajan puitteissa. Mikäli he eivät ehdi allekirjoittamaan 24 tunnin kuluessa allekirjoitusvaiheen käynnistyksestä, kauppa täytyy keskeyttää ja aloittaa alusta uudelleen. 

Allekirjoituspalvelussa näytetään kaikille osapuolille samat dokumentit ja liitteet.

Välittäjä saa tiedon allekirjoitetusta kaupasta välitysjärjestelmään, kun kaikki kaupan osapuolet ovat allekirjoittaneet. Allekirjoitettu kauppakirja on kaupan osapuolten ladattavissa allekirjoituspalvelussa (sign.dias.fi) 30 päivän ajan allekirjoitusten jälkeen.

Allekirjoituspalvelun etusivu:

aloituskuva.png

Osapuolet tunnistautuvat vahvisti palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Allekirjoituspalveluun voi tunnistautua minkä pankin tunnuksilla vain eli kaupan osapuoli voi käyttää eri pankin pankkitunnuksia, kuin sen pankin joka on merkitty DIAS-kaupan tietoihin.

Pankkitunnusten ja mobiilivarmenteen valintasivu:

Na_ytto_kuva_2022-4-20_kello_10.39.53.png

Tunnistauduttuaan palveluun osapuolet näkevät kaupan osoitteen, jonka alla lukee ”Odottaa allekirjoitustasi”. Allekirjoittamaan pääsee, kun klikkaa ”Avaa”.

kaupan_valinta_allekirjoituspalvelussa.png

Kauppakirjan ja mahdolliset liitteet pääsee lukemaan klikkaamalla ”Lataa” kunkin liitteen kohdalta.

Tarvittavat valtuutukset näkyvät kauppakirjan ja mahdollisten liitteiden alla. Osapuolen pitää klikata valtuutusten valintaruudut, vahvistaa lukeneensa asiakirjat ja hyväksyä ne. Tämän jälkeen kaupan voi allekirjoittaa sähköisesti klikkaamalla kohtaa ”Allekirjoita”. Lue lisää valtuutuksista täältä.

Esimerkki ostajan allekirjoituspalvelun näkymästä asunto-osakekaupassa:

ostajan_na_kyma_.png

Esimerkki myyjän allekirjoituspalvelun näkymästä asunto-osakekaupassa, johon liittyy paperinen osakekirja ja jossa myyjänä on luonnollinen henkilö:

myyja_n_na_kyma_.png

Kun osapuoli on klikannut kohtaa ”Allekirjoita”, tulee näkymä, jossa pyydetään vahvistamaan, haluaako osapuoli allekirjoittaa kaupan. Valitsemalla ”Kyllä, allekirjoitan.” hän antaa pankille valtuutukset ja allekirjoittaa kauppakirjan sähköisesti.

Tämän jälkeen tulee vahvistus onnistuneesta allekirjoituksesta. Klikkaamalla ”Jatka eteenpäin” osapuoli pääsee takaisin allekirjoituspalvelun etusivulle. Kaikkien osapuolten allekirjoittama kauppakirja on ladattavissa etusivulla 30 päivän ajan allekirjoitusten jälkeen. 

Allekirjoituspalvelusta kirjaudutaan ulos klikkaamalla oikeassa yläkulmassa olevaa omaa nimeä ja valitsemalla ”Kirjaudu ulos”.