Milloin lähetän varainsiirtoveroilmoituksen?

Asunto-osakekaupassa välittäjä voi lähettää varainsiirtoveroilmoituksen heti, kun ostajan pankki on maksanut kaupan maksut. Varainsiirtoveroilmoitukseen tulee syöttää omistusoikeuden siirtymisen ajankohta, ja DIAS-kaupoissa se on kauppahinnan maksupäivä.

Verohallinnon ohjeen mukaan kiinteistövälittäjän välityksin tehtävässä sähköisessä asunto-osakekaupassa varainsiirtovero on maksettava sekä ilmoitettava viimeistään seitsemän päivän kuluttua siitä, kun kaikki kaupan osapuolet ovat allekirjoittaneet kauppakirjan sähköisesti.

Jos ostajan pankki maksaa kaupassa veroa, pankki lataa kuitit maksuista kaupan dokumentteihin. Saat kuitit verojen maksusta tarvittaessa omasta välitysjärjestelmästäsi.

Kiinteistökaupassa ostajan pankki maksaa varainsiirtoveron kauppahinnan maksun yhteydessä, mutta ostajan tulee tehdä varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnolle itse.

Verohallinnon lausunnon mukaan ostajalle ei tule myöhästymisseuraamuksia, jos hän antaa varainsiirtoveroilmoituksen viimeistään kolmantena päivänä luovutussopimuksen allekirjoituksesta tai viimeistään seuraavana mahdollisena pankkipäivänä.

Lue lisää täältä: Varainsiirtoveroilmoitus kiinteistökaupassa.