DIAS-kauppojen tarkastusten tavoiteaika

DIAS-kauppojen tarkastusten tavoiteaika on 5 pankkipäivää

Pääsääntöisesti DIAS-kauppa on valmis allekirjoitettavaksi noin viiden pankkipäivän kuluttua kaupan lähettämisestä DIASiin. Yksittäisen kaupan valmistelun kesto on kuitenkin aina asiakas- ja pankkikohtainen. 

Kauppa on suositeltavaa lähettää DIASiin mahdollisimman ajoissa. Erityisesti kuun vaihteessa on suositeltavaa lähettää kaupat hyvissä ajoin, esimerkiksi seitsemän päivää ennen tavoiteltua allekirjoituspäivää. 

Pankit ovat tarkastusten aikana yhteydessä asiakkaisiinsa. Mikäli kaupan tarkastukset eivät onnistu tavoiteaikataulussa, välittäjä saa asiasta ilmoituksen sähköpostiin ja välitysjärjestelmässä näkyy tieto, ettei pankki pysty suorittamaan tarkastusta tämän kaupan kohdalla tavoiteaikataulussa. 

Mitä pankin tarkastuksessa tapahtuu? 

Pankin tarkastuksessa pankki käy läpi yhdessä kaupan osapuolten kanssa kaikki rahoitukseen liittyvät asiat. Muun muassa ostajan rahoituksen tulee olla valmiina eli laina nostettavissa ennen kuin kauppa voidaan kuitata tarkastetuksi. Tarkastuksen kestoa voi pidentää esimerkiksi 

  • myyjän lainojen uudelleenjärjestelyt 
  • ostajan keskeneräiset lainaneuvottelut 
  • ostajan tarve muille vakuuksille ostettavan kohteen lisäksi tai 
  • viime hetken muutokset lainoihin.

Pankki voi kuitata kaupan tarkastetuksi kun kaikki asiakirjat ovat kunnossa ja allekirjoitettu. Huomioithan, että kuolinpesä kaupassa ei pankeilla ole tavoite tarkasteluaikoja.

Tarvittaessa voit olla yhteydessä DIASin asiakaspalveluun sähköpostitse asiakaspalvelu@dias.fi tai puhelimitse 010 201 1190.

Lue myös:

DIAS-kaupan vaiheet
Kaupan vaiheet ja käsittelyajat