DIASin toimintatapa on muuttunut 9.7.2020

Uuden toimintatavan myötä DIAS-kauppojen tarkastusten tavoiteaika on 5 pankkipäivää.

Lähtökohtaisesti DIAS-kauppa on valmis allekirjoitettavaksi noin viiden pankkipäivän kuluttua kaupan lähettämisestä DIASiin. Yksittäisen kaupan valmistelun kesto on asiakas- ja pankkikohtainen. Kestoa voi pidentää esimerkiksi myyjän lainojen uudelleenjärjestelyt, ostajan keskeneräiset lainaneuvottelut, ostajan tarve muille vakuuksille ostettavan kohteen lisäksi tai viime hetken muutokset lainoihin.

Kauppa on suositeltavaa lähettää DIASiin mahdollisimman ajoissa. Mieluiten heti kun kauppakirja on valmis. Erityisesti kuun vaihteessa on suositeltavaa lähettää kaupat hyvissä ajoin, esimerkiksi seitsemän päivää ennen tavoiteltua allekirjoituspäivää. 

DIAS tiedottaa tästä toimintatavan muutoksesta välittäjille sähköpostitse jokaisen uuden kaupan yhteydessä. 

Jos kaupan tarkastukset eivät onnistu tavoiteaikataulussa välittäjä saa asiasta ilmoituksen sähköpostitse ja välitysjärjestelmässä näkyy, ettei pankki pysty arvioimaan aikataulua. Pankit ovat näissä tapauksissa yhteydessä asiakkaisiinsa.

Muutos koskee välitysjärjestelmiä, jotka tukevat kaupan valmistelua DIASin kautta (Alma KIVI, Blok, Buenos, Vilpas, Apuri, Kipinä). Näitä järjestelmiä käytettäessä kauppakirjaa ei lähetetä pankkiin etukäteen sähköpostitse vaan pankki hoitaa kaupan valmistelun ja tarkastuksen osana DIAS-prosessia. 

Tarvittaessa voit olla yhteydessä DIASin asiakaspalveluun sähköpostitse asiakaspalvelu@dias.fi tai puhelimitse 010 201 1190.

Lue myös:

DIAS-kaupan vaiheet
Kaupan vaiheet ja käsittelyajat