Valmisteluvaiheen tavoitekäsittelyaika

DIAS-kauppojen valmisteluvaiheen tavoiteaika on 5 pankkipäivää

Pääsääntöisesti DIAS-kauppa on valmis allekirjoitettavaksi noin viiden pankkipäivän kuluttua kaupan lähettämisestä DIASiin. Yksittäisen kaupan valmistelun kesto on kuitenkin aina asiakas- ja pankkikohtainen. 

Kauppa on suositeltavaa lähettää DIASiin mahdollisimman ajoissa. Erityisesti kuun vaihteessa on suositeltavaa lähettää kaupat hyvissä ajoin, esimerkiksi seitsemän pankkipäivää ennen tavoiteltua allekirjoituspäivää. Huomioithan myös mahdolliset pyhäpäivät ja pankkien lyhennetyt aukioloajat. 

Pankit ovat valmisteluvaiheen aikana yhteydessä asiakkaisiinsa. Mikäli kaupan valmistelut pankissa eivät onnistu tavoiteaikataulussa, välittäjä saa asiasta viivästysilmoituksen sähköpostiin ja välitysjärjestelmässä näkyy tieto, ettei pankki pysty suorittamaan valmisteluita tämän kaupan kohdalla tavoiteaikataulussa. 

Huomioi erityisesti

Kaupan valmisteluvaiheen tavoiteaika on eri asia kuin kauppahinnan maksuehto. Mikäli määrittelet kauppakirjassa kauppahinnan maksulle viimeistään päivämäärän, varmistathan, että se on vähintään 7 pankkipäivää kaupan käynnistämisen jälkeen, jotta aikaa jää riittävästi niin pankin valmisteluvaiheelle kuin allekirjoitusvaiheelle.

Huomioithan myös, että kuolinpesien kaupoissa ei ole valmisteluvaiheen tavoiteaikoja, sillä tapaukset eroavat paljon toisistaan.

Mitä pankin valmisteluissa tapahtuu? 

Pankin valmisteluvaiheessa pankki käy läpi yhdessä kaupan osapuolten kanssa mm. kaikki rahoitukseen liittyvät asiat. Muun muassa ostajan rahoituksen tulee olla valmiina eli laina nostettavissa ennen kuin kauppa voidaan kuitata tarkastetuksi. Valmistelun kestoa voi pidentää esimerkiksi 

  • myyjän lainojen uudelleenjärjestelyt 
  • ostajan keskeneräiset lainaneuvottelut 
  • ostajan tarve muille vakuuksille ostettavan kohteen lisäksi tai 
  • viime hetken muutokset lainoihin.

Pankki voi kuitata kaupan tarkastetuksi, kun kaikki asiakirjat ovat kunnossa ja allekirjoitettu.

Tarvittaessa voit olla yhteydessä DIASin asiakaspalveluun sähköpostitse asiakaspalvelu@dias.fi tai puhelimitse 010 201 1190.

Lue myös:

Miten DIAS-kauppa etenee?

Kaupan vaiheet ja käsittelyajat asunto-osakekaupassa

Kaupan vaiheet ja käsittelyajat DIAS-kiinteistökaupassa