Mistä pankki saa varainsiirtoveron maksutiedot?

DIAS-kaupassa ostajan mahdollisen varainsiirtoveron maksaa ostajan pankki. Pankki saa veron maksuun tarvittavat tiedot suoraan DIASista, sillä DIAS hakee Verohallinnon rajapinnan kautta ostajakohtaiset veron maksutiedot sen jälkeen, kun kauppakirja on allekirjoitettu.

Asunto-osakekaupassa pankki maksaa ostajien varainsiirtoveron välitysjärjestelmään syötettyjen tietojen perusteella eli ostajakohtainen veron määrä tulee välitysjärjestelmästä. Jos ostajalle on merkitty maksettavaksi varainsiirtoveroa, DIAS hakee pankille Verohallinnon rajapinnan kautta ostajan varainsiirtoveron maksuun tarvittavan viitenumeron ja muut maksutiedot kauppakirjan allekirjoitusten jälkeen, joten mitään erillistä dokumenttia varainsiirtoveron maksua varten ei tarvitse lisätä kaupan liitteeksi. Asunto-osakkeen DIAS-kaupassa kuitti varainsiirtoveron maksusta löytyy välitysjärjestelmästä sen jälkeen, kun pankki on maksanut veron, ja sen pohjalta välittäjä voi tehdä VSV-ilmoituksen verottajalle sekä ilmoituksen kaupasta isännöitsijälle.

Kiinteistökaupassa veron määrä ei tule välitysjärjestelmästä, vaan varainsiirtovero on ostajan vastuulla. Ostajan pankki käy kaupan valmisteluvaiheessa ostajan kanssa läpi varainsiirtoveron maksuun liittyvät yksityiskohdat, eli maksaako ostaja kaupassa veroa ja kuinka paljon. DIAS-kaupassa pankki maksaa veron ostajan puolesta, mutta kiinteistön kaupassa pankki ei lataa veron maksusta kuittia DIASiin välittäjän saatavaksi, sillä välittäjä ei tarvitse kuittia.