Kaupan dokumentit

Välittäjän dokumentit asunto-osakekaupassa

Välittäjä näkee seuraavat kaupan dokumentit omasta välitysjärjestelmästä viimeistään siinä vaiheessa, kun myyjän pankki on tehnyt osakekirjaan siirtomerkinnän ja skannannut osakekirjan DIASiin:

 • Allekirjoitettu kauppakirja
 • Siirtomerkinnän valtakirja (paperinen osakekirja)
 • Varainsiirtoveron maksutositteet
 • Skannattu osakekirja (paperinen osakekirja)

Dokumenttien avulla välittäjä voi tehdä kaupasta tarvittavat ilmoitukset verottajalle ja isännöitsijälle.

Huomaathan, että Verohallinnon ohjeen mukaan varainsiirtovero tulee maksaa ja varainsiirtoveroilmoitus tehdä viimeistään seitsemän päivän kuluttua kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Kaupan osapuolten dokumentit asunto-osakekaupassa

Asiointipalvelussa

Asiointipalvelun (asiointi.dias.fi) kautta osapuolten on mahdollista ladata seuraavat dokumentit kaupan ollessa käynnissä sekä 3 kuukauden ajan kaupan valmistumisen jälkeen:

 • Kauppakirja, ennen allekirjoituksia
  • Ladattavissa ennen kaupan allekirjoitusten valmistumista
 • Allekirjoitettu kauppakirja
  • Ladattavissa kaikkien osapuolten allekirjoitettua kauppakirjan
 • Kauppakirjan liitteet 
  • Ladattavissa koko kaupan ajan
 • Siirtomerkitty osakekirja
  • Ostajan ladattavissa kun kauppa on valmistunut DIASissa ja silloin, kun kauppaan liittyy paperinen osakekirja.

Kaupan osapuolille ei välity asiointipalvelun kautta tositteita maksuista. He näkevät kaikki maksut omista tilitapahtumistaan.

Allekirjoituspalvelussa

Kaupan osapuolet pääsevät lataamaan seuraavat dokumentit allekirjoituspalvelusta (sign.dias.fi) 30 päivän ajan allekirjoitusten jälkeen:

 • Allekirjoitettu kauppakirja
 • Mahdolliset kauppakirjan liitteet

Kaupan osapuolille ei välity allekirjoituspalvelun kautta tositteita maksuista. He näkevät kaikki maksut omista tilitapahtumistaan.

Myöskään skannattu osakekirja ei välity allekirjoituspalvelun kautta kaupan osapuolille. Ostaja voi ladata tämän asiointipalvelusta kaupan valmistuttua silloin, kun kauppaan liittyy paperinen osakekirja. Välittäjä saa välitysjärjestelmästään kaikki kaupan dokumentit.

Allekirjoitetun kauppakirjan lataaminen

Asiointipalvelusta

Allekirjoitettu asunto-osakkeen kauppakirja on kaupan osapuolten ladattavissa asiointipalvelusta (asiointi.dias.fi) 3 kuukauden ajan siitä, kun kaikki kauppa on valmistunut DIASissa.

Kauppakirjan pääsee lataamaan tunnistautumalla asiointipalveluun. Asiakirjat välilehdeltä löytyy ennen kauppakirjan allekirjoitusta kauppakirja, ilman allekirjoituksia. Allekirjoitettu kauppakirja tulee palveluun ladattavaksi kaikkien kaupan osapuolten allekirjoitettua sen. 

Allekirjoitetun kauppakirjan lisäksi asunto-osakkeen kaupassa, johon liittyy paperinen osakekirja, ostaja voi ladata asiointipalvelusta myös kopion siirtomerkitystä osakekirjasta, kun ostajan pankki on vastaanottanut osakekirjan myyjän pankista ja kauppa on valmistunut DIASissa.

DIAS-documents.png

 

Allekirjoituspalvelusta

Allekirjoitettu asunto-osakkeen kauppakirja on kaupan osapuolten ladattavissa allekirjoituspalvelusta (sign.dias.fi) 30 päivän ajan sen jälkeen, kun kaikki kaupan osapuolet ovat allekirjoittaneet kauppakirjan.

Kauppakirjan pääsee lataamaan tunnistautumalla allekirjoituspalveluun ja avaamalla oman kaupan tiedot etusivulta.

Allekirjoituspalvelussa kauppa näkyy ”Valmis” tilassa ja sen saa avattua klikkaamalla ”Avaa”.

Na_ytto_kuva_2022-8-31_kello_15.29.15.png

Osapuolet voivat ladata dokumentit valitsemalla ”Lataa kaikki”. Ne latautuvat käyttäjän laiteelle, josta ne voi avata ja tallentaa itselleen tai tulostaa. 

Na_ytto_kuva_2022-8-31_kello_15.26.15.png

Välittäjä saa ladattua allekirjoitetun kauppakirjan omasta välitysjärjestelmästään allekirjoitusten jälkeen.

Kun kauppaan liittyy paperinen osakekirja, välittäjä saa myös kaupan kaikki muut dokumentit välitysjärjestelmästään viimeistään siinä vaiheessa, kun myyjän pankki on tehnyt osakekirjaan siirtomerkinnän ja skannannut osakekirjan DIASiin.