Osakekirja myyjän hallussa

DIAS-kaupan voi toteuttaa myös silloin, kun kaupan kohde ei ole myyjän pankissa lainan vakuutena. Kun kohteeseen liittyy paperinen osakekirja, merkitään silloin DIASiin osakekirjan sijainniksi myyjän hallussa eli vapaana. Näissä tapauksissa osakekirja toimitetaan myyjän pankkiin osana kaupan valmistelua. Välittäjä tarvitsee kopion osakekirjasta kaupan liitteeksi, kun käynnistää kauppaa.

Huomioi erityisesti

Osakekirja on joko vapaana tai lainan vakuutena. Mikäli osakekirja on vapaana, tulee välitysjärjestelmään merkitä, että osakekirja on myyjän hallussa vaikka se olisi jo toimitettu myyjän pankkiin. 

Myös Hyvän välitystavan ohjeessa kohdassa 5.5.1.14 suositellaan: "Jos paperista osakekirjaa ei ole pantattu, välitysliikkeen tulee varmistaa jo toimeksiantosopimusta tehtäessä osakekirjan fyysinen sijainti (onko osakekirja toimeksiantajan hallussa/pankin tallelokerossa/kadonnut) ja se, että osakekirjaan on tehty tarvittavat siirtomerkinnät."

Välitysjärjestelmien tuki

Välitysjärjestelmät, joissa on tuki kaupoille, joissa osakekirja on myyjän hallussa:

 • Blok

 • Buenos

 • Helmi
 • Kipinä

 • KIVI
 • Linear
 • OviPro
 • Vilpas

  Mikäli käytät muita järjestelmiä, tiedustele tuen mahdollisuutta järjestelmätoimittajaltasi

Huomioithan, että Suomen Hypoteekkiyhdistys on erikoistunut asuntolainoitukseen eikä siten ota vastaan DIAS-kauppoja, joissa myyjällä ei ole lainaa Hypossa. Kaikki muut DIASissa mukana olevat pankit tukevat tällaisia kauppoja.

Miten teen kaupan, jossa osakekirja on myyjän hallussa?

 • Välitysjärjestelmässä syötetään kaupan tietoihin, että osakekirja on myyjän hallussa aina kun se ei ole lainan vakuutena.
 • Kaupan liitteeksi lisätään PDF-muodossa kopio osakekirjasta, josta selviää siirtomerkintähistoria. Tätä osakekirjan kopiota ei näytetä allekirjoitusvaiheessa kaupan osapuolille kauppakirjan liitteenä vaan se menee ainoastaan pankeille tiedoksi.
 • Osana kaupan valmisteluvaihetta myyjä toimittaa osakekirjan pankkiinsa. Myyjän pitää sopia toimituksesta pankkinsa kanssa.

 • Huomioithan, että erityisesti tällaisissa kaupoissa kannattaa myyjää kehottaa olemaan yhteydessä omaan pankkiinsa heti sen jälkeen kun kauppa on käynnistetty ja sopimaan osakekirjan toimituksesta.

 • Huomioithan myös, että osakekirjan toimitus vaikuttaa suoraan myyjän pankin käsittelyaikaan. Myyjän pankki ei voi suorittaa omaa tarkastustaan DIAS-kaupan osalta ennen kuin on saanut osakekirjan haltuunsa.

Osakekirja pankin säilytyksessä

Mikäli osakekirja on pankin säilytyksessä, esimerkiksi tallelokerossa, se on silloin vapaana ja kauppa tulee käynnistää “osakekirja myyjän hallussa” toimintatavan mukaisesti.

Osakekirja on pankin hallussa vain silloin, kun se on lainan vakuutena myyjän pankilla. Tämä koskee myös poikkeustilanteita, joissa osakekirja on jo poistettu lainakansista ja on odottamassa luovutusta myyjälle. Tällöin merkitään, että osakekirja on “pankin hallussa” ja kauppa käynnistetään kyseisen toimintatavan mukaisesti.

Sähköinen omistajamerkintä

Kun on kyseessä sähköinen omistajamerkintä eikä paperista osakekirjaa tällöin ole, välittäjän ei tarvitse merkitä DIAS-kauppaan osakekirjan sijaintia. Myyjän pankki voi käsitellä kaupan DIASissa, vaikka Huoneistotietojärjestelmään ei ole rekisteröity panttausmerkintää kohteeseen (poikkeuksena Suomen Hypoteekkiyhdistys). 

Lue lisää sähköisen asunto-osakkeen kaupasta ja tarkista käyttämäsi välitysjärjestelmän tuki artikkelista Sähköisen asunto-osakkeen kauppa.