DIAS-kiinteistökaupan allekirjoitusvaihe

DIAS-kiinteistökauppa allekirjoitetaan kahdessa osassa: ensin osapuolet antavat pankeille kaupan edellyttämät valtuutukset DIASin asiointipalvelussa ja tämän jälkeen he allekirjoittavat kauppakirjan Maanmittauslaitoksen sähköisessä Kiinteistövaihdannan palvelussa (KVP).

Valtuutusten allekirjoitus

Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen omasta välitysjärjestelmästään, kun pankit ovat suorittaneet tarvittavat valmistelut ja hyväksyneet kaupan osaltaan. Kaupan osapuolilla on tämän jälkeen 24 tuntia aikaa allekirjoittaa valtuutukset DIASin asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.dias.fi.

Suosittelemme varmistamaan ennen allekirjoitusvaiheen käynnistämistä kaupan osapuolilta, että he pystyvät tekemään allekirjoitukset 24 tunnin aikarajan puitteissa. 

Mikäli allekirjoituksia ei ehditä tekemään 24 tunnin kuluessa allekirjoitusvaiheen käynnistyksestä kauppa täytyy keskeyttää ja aloittaa alusta uudelleen.

Kaupan osapuolet pääsevät asiointipalveluun allekirjoittamaan myös suoraan syöttämällä internet-selaimeensa osoitteen asiointi.dias.fi. Asiointipalveluun tunnistaudutaan omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Valtuutusten allekirjoittamisen yhteydessä kaupan osapuolet eivät näe välittäjän lisäämiä kauppakirjan liitteitä. Nämä liitteet ovat nähtävillä kauppakirjan allekirjoitusvaiheessa KVP:ssa. 

Kauppakirjan allekirjoitus Kiinteistövaihdannan palvelussa

Kun kaikki osapuolet ovat antaneet valtuutukset, seuraavaksi he allekirjoittavat kauppakirjan Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa (KVP). Myyjät ja ostajat saavat sähköpostiinsa kutsut palveluun allekirjoittamaan kauppakirjan.

Välittäjän nimeämä luonnoksen vastaanottoja (myyjä) vastaanottaa ensin kauppakirjan palvelussa ja allekirjoittaa sen ensimmäisenä. Tämän jälkeen ostaja voi tehdä oman allekirjoituksen ja maksaa Maanmittauslaitoksen kyseisen palvelun käytöstä perimän asiointimaksun. Viimeistään viimeisen allekirjoittajan tulee maksaa asiointimaksu, ennen kun hän voi allekirjoittaa kauppakirjan.

Jos kaupalla on suostumuksen antaja, välittäjä täyttää hänen yhteystiedot välitysjärjestelmään kaupan käynnistyksen yhteydessä. Suostumuksen antaja saa kutsun KVP:hen sen jälkeen kun luonnoksen vastaanottaja (myyjä) on vastaanottanut kauppakirjan palvelussa. Ennen myyjän allekirjoitusta suostumuksen antajan täytyy tunnistautua vahvasti KVP:hen ja antaa suostumus allekirjoittamalla palvelussa oleva lomake.

Kiinteistövaihdannan palveluun pääsee kirjoittamalla internet-selaimeen osoitteen: kiinteistoasiat.fi. Palveluun tunnistaudutaan omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Tutustu tarkempiin KVP-allekirjoitusohjeisiin täällä.