Sähköinen allekirjoittaminen

Allekirjoitukset DIAS-kiinteistökaupassa

DIAS-kiinteistökauppa allekirjoitetaan kahdessa osassa: ensin osapuolet antavat pankeille kaupan edellyttämät valtuutukset DIASin asiointipalvelussa ja tämän jälkeen he allekirjoittavat kauppakirjan Maanmittauslaitoksen sähköisessä Kiinteistövaihdannan palvelussa (KVP).

Valtuutusten allekirjoitus

Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen omasta välitysjärjestelmästään, kun pankit ovat suorittaneet tarvittavat valmistelut ja hyväksyneet kaupan osaltaan. Kaupan osapuolilla on tämän jälkeen 24 tuntia aikaa allekirjoittaa valtuutukset DIASin asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.dias.fi.

Suosittelemme varmistamaan ennen allekirjoitusvaiheen käynnistämistä kaupan osapuolilta, että he pystyvät tekemään allekirjoitukset 24 tunnin aikarajan puitteissa. 

Mikäli allekirjoituksia ei ehditä tekemään 24 tunnin kuluessa allekirjoitusvaiheen käynnistyksestä kauppa täytyy keskeyttää ja aloittaa alusta uudelleen.

Kaupan osapuolet pääsevät asiointipalveluun allekirjoittamaan myös suoraan syöttämällä internet-selaimeensa osoitteen asiointi.dias.fi. Asiointipalveluun tunnistaudutaan omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Kauppakirjan allekirjoitus Kiinteistövaihdannan palvelussa

Kun kaikki osapuolet ovat antaneet valtuutukset, seuraavaksi he allekirjoittavat kauppakirjan Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa (KVP). Myyjät ja ostajat saavat sähköpostiinsa kukin vuorollaan kutsut palveluun allekirjoittamaan kauppakirjan.

Välittäjän nimeämä myyjä vastaanottaa ensin kauppakirjan palvelussa ja allekirjoittaa sen ensimmäisenä. Tämän jälkeen ostaja voi tehdä oman allekirjoituksen ja maksaa Maanmittauslaitoksen kyseisen palvelun käytöstä perimän asiointimaksun. Viimeistään viimeisen allekirjoittajan tulee maksaa asiointimaksu, ennen kuin hän voi allekirjoittaa kauppakirjan.

Tarkemmat kuvalliset ohjeet KVP-allekirjoitusvaiheeseen löydät täältä.