Yritys kaupan osapuolena

16.5.2023 alkaen voi välitysjärjestelmästä riippuen lähettää DIASiin kiinteistökauppoja, joissa kaupan osapuolena on yritys. Yritys voi olla ostajana, myyjänä tai molemmissa rooleissa. Yrityksen lisäksi osapuolina voi olla myös yksityishenkilöitä. 

Oletko tekemässä asunto-osakekauppaa?

Lue lisää asunto-osakkeen kaupoista, joissa osapuolena on yritys tästä artikkelista.

DIAS-kauppa onnistuu silloin, kun kaupan osapuolena on osakeyhtiö. Muut yhtiömuodot, yhdistykset tai säätiöt eivät ole tuettuja. DIAS-kiinteistökaupan voi allekirjoittaa vain kaupparekisteriin merkitty yrityksen virallinen nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö tai henkilöt.

Kiinteistökaupan muut edellytykset voit lukea täältä.

Välitysjärjestelmien tuki

Välitysjärjestelmät, joissa onnistuu kiinteistökaupat, kun yritys on kaupan osapuolena:

  • Buenos
  • KIVI
  • Kipinä
  • Linear
  • OviPro

Mikäli käytät muita järjestelmiä, tiedustele tuen aikataulua järjestelmätoimittajaltasi.

Huomioita Hyvästä välitystavasta

Välittäjän tulee hankkia asianmukaiset rekisteriotteet yrityksestä Hyvän välitystavan ohjeistuksen mukaisesti (5.4.6 Yritys tai yhdistys) ja merkitä kaupan allekirjoittajaksi yrityksen nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö tai henkilöt. Nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö tai henkilöt allekirjoittavat kauppakirjan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Huomioi, että DIAS-kauppaa ei voi toteuttaa valtakirjalla.

Liitteet kaupoissa, joissa yritys on kaupan osapuolena

Välittäjä lisää kaupan liitteeksi aina kaupparekisteriotteen. Kaupparekisteriote saa olla enintään kolme kuukautta vanha.

Pöytäkirja tai kauppaa käsittelevä pöytäkirjaote on vapaaehtoinen liite, jonka välittäjä lisää kaupalle tarvittaessa. Pöytäkirja tai pöytäkirjaote näkyy ainoastaan pankeille eli se ei näy allekirjoitusvaiheessa kaupan osapuolille.

Pöytäkirja tai pöytäkirjaote on kaupalla pakollinen aina jos

  • kaupan osapuolena on asunto-osakeyhtiö
  • kaupan osapuolena on kiinteistöosakeyhtiö
  • kaupan osapuolena on osakeyhtiö, jonka toimialaan ei kuulu asuntojen myynti tai osto.

Lue lisää kauppakirjan liitteistä täältä.

Muuta huomioitavaa

Kauppakirjan allekirjoitusvaiheessa Maanmittauslaitos tarkistaa yrityksen edustajan roolin sekä nimenkirjoitusoikeuden PRH:sta Kiinteistövaihdannan palveluun (KVP) kirjautumisen yhteydessä. 

Yrityksen allekirjoittajat voivat seurata kaupan etenemistä DIASin asiointipalvelusta osoitteesta asiointi.dias.fi tunnistautumalla omilla verkkopankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella.