Ohjeita ostajalle

DIAS-kaupoissa kauppahinta maksetaan aina yhdessä erässä ja omistajuus siirtyy, kun kauppahinta on maksettu.

Ennen kauppaa

  • Ole yhteydessä pankkiisi sopiaksesi asuntolainan yksityiskohdista ostettavaan kohteeseen. Pankkisi tulee tarvitsemaan ainakin isännöitsijäntodistuksen lopulliseen lainapäätökseen.
  • Ennen kuin kauppa voi edetä, on sinun allekirjoitettava pankkisi kanssa lainan nostoa varten tarvittavat asiakirjat. 

Pankkiasioiden valmistelu

Lähtökohtaisesti DIAS-kauppa on valmis allekirjoitettavaksi noin viiden pankkipäivän kuluttua kaupan lähettämisestä DIASiin. Kestoa voi pidentää esimerkiksi pankkisi kanssa keskeneräiset lainaneuvottelut, tarve muille vakuuksille ostettavan kohteen lisäksi tai viime hetken muutokset lainoihin.

Viivästyksiin liittyen pankki on yhteydessä omiin asiakkaisiinsa. Pankista riippuen yhteydenotot DIAS-kauppaan liittyen tulevat ensisijaisesti puhelimitse ja tilannekohtaisesti myös verkkopankin kautta tai sähköpostitse.

Näin kauppa etenee

  1. Välittäjä lähettää kaupan DIASiin, kun kauppakirja on valmis.
  2. Saat DIAS-alustan lähettämän sähköpostiviestin otsikolla: "Digitaalisen asuntokauppasi (DIAS-kauppa) valmistelu on aloitettu" kun välittäjä lähettää kaupan DIASiin.
  3. Pankkisi valmistelee kaupan ja tarkastaa, että olette sopineet kaikki tarvittavat asiat ja lainasi on nostovalmis. Kun kaikki tarvittavat asiat on sovittu, pankkisi tarkastaa kaupan. Samaan aikaan oman pankkisi valmistelun kanssa myyjän pankki varmistaa, että myös myyjän puolella kaikki on valmista.

  4. Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen. Saat allekirjoituskutsun sähköpostiisi.

  5. Käy allekirjoittamassa kauppakirja ja tarvittavat valtuutukset 24 tunnin sisällä osoitteessa asiointi.dias.fi. Mikäli et saanut sähköpostia, voit tunnistautua allekirjoituspalveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella menemällä osoitteeseen asiointi.dias.fi, kutsusähköpostia ei tarvita kirjautumiseen.

  6. Allekirjoitettu kauppakirja ja kauppakirjan mahdolliset liitteet on ladattavissa asiointipalvelusta (asiointi.dias.fi) 3 kuukauden ajan kaupan valmistumisen jälkeen.

  7. Allekirjoitusten jälkeen pankit hoitavat kaupan maksut. Ensin oma pankkisi maksaa kauppahinnan myyjän pankille sekä mahdollisen varainsiirtoveron puolestasi. Maksut maksetaan pankkipäivinä sen mukaan, milloin allekirjoitus on valmistunut (katso lisää käsittelyajat). Saat maksujen etenemisestä tietoa tarvittaessa välittäjältäsi.

  8. Maksujen jälkeen pankit hoitavat omistuksen rekisteröintiin liittyvät toimet. Jos kohteen omistus on osoitettu paperisella osakekirjalla, myyjän pankki tekee osakekirjaan siirtomerkinnän myyjän valtuuttamana ja lähettää osakekirjan sinun pankillesi. Jos kyseessä on sähköinen omistajamerkintä, niin pankkisi hakee omistusoikeuden ja mahdollisen panttausmerkinnän rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta kauppakirjan allekirjoitusten yhteydessä kaupan osapuolilta kerättyjen valtuutusten nojalla. Pankkisi saa tiedon suoraan Maanmittauslaitokselta, kun omistusoikeus on rekisteröity huoneistotietojärjestelmään.