Ohjeita ostajalle

DIAS-kiinteistökauppa on mahdollinen, kun kaupan kohteena olevaan kiinteistöön tai vuokraoikeuteen kohdistuu sähköisiä panttikirjoja, jotka siirtyvät kaupassa myyjän pankilta sinun pankillesi. Poikkeuksena tähän, vuokraoikeuden kaupassa on mahdollista, että siirtyvien panttikirjojen lisäksi on panttikirja, joka jää vuokranantajalle vuokravakuudeksi. Tätä vuokranantajalle jäävää panttikirjaa ei siis siirretä kaupan yhteydessä.  

DIAS-kiinteistökaupoissa kauppahinta maksetaan aina yhdessä erässä ja omistajuus siirtyy, kun kauppahinta on maksettu.

DIAS-kiinteistökauppaan tarvitaan aina kiinteistönvälittäjä, joka lähettää kaupan tiedot DIASiin omasta välitysjärjestelmästään.

Ennen kauppaa

Välittäjä luonnostelee kauppakirjan ja hyväksyttää luonnoksen kaupan osapuolilla. Kun kaupan osapuolet ovat hyväksyneet kauppakirjan luonnoksen, voi välittäjä lähettää kaupan DIASissa pankkien työjonoon. 

Pankkiasioiden valmistelu

Kun pankit saavat DIASin kautta tiedon uudesta DIAS-kiinteistökaupasta, pankit aloittavat kauppaan liittyvät valmistelut. Valmisteluiden aikana pankkisi on sinuun tarvittaessa yhteydessä, jotta saatte sovittua kaikki kauppaan ja rahoitukseen liittyvät yksityiskohdat. 

Myös varainsiirtoveroon liittyvät asiat käydään läpi pankin kanssa valmistelun aikana: pankkisi maksaa DIAS-kiinteistökaupassa mahdollisen veron puolestasi, mutta huomaathan, että DIAS-kiinteistökaupassa sinun tulee itse tehdä varainsiirtoveroilmoitus. Jokaisen ostajan täytyy tehdä varainsiirtoveroilmoitus itse omalta osaltaan.

Lähtökohtaisesti DIAS-kiinteistökauppa on valmis allekirjoitettavaksi noin viiden pankkipäivän kuluttua siitä, kun pankit ovat saaneet uuden kaupan työjonoonsa. Valmistelun kesto pankissa on kuitenkin aina kauppakohtaista: valmistelun kestoa voi pidentää esimerkiksi pankkisi kanssa keskeneräiset lainaneuvottelut, tarve muille vakuuksille ostettavan kohteen lisäksi tai viime hetken muutokset lainoihin.

Näin kauppa etenee

 1. Välittäjä lähettää kaupan DIASissa pankkien työjonoon, kun kaupan osapuolet ovat hyväksyneet kauppakirjan luonnoksen. 
 2. Saat DIASista sähköpostiviestin otsikolla: “Kiinteistön kauppa on aloitettu DIASissa” tai “Vuokraoikeuden kauppa on aloitettu DIASissa”, kun välittäjä lähettää kaupan DIASissa pankkien työjonoon.
 3. Pankkisi valmistelee kaupan ja tarkastaa, että olette sopineet kaikki tarvittavat asiat ja lainasi on nostovalmis. Kun kaikki tarvittavat asiat on sovittu, pankkisi hyväksyy kaupan etenemisen omalta osaltaan. Samaan aikaan myyjän pankki varmistaa, että myös myyjän puolella kaikki on valmista.
 4. Välittäjä käynnistää kaupan allekirjoitusvaiheen. DIAS-kiinteistökauppa allekirjoitetaan kahdessa osassa: ensin osapuolet antavat pankeille kaupan edellyttämät valtuutukset DIASin asiointipalvelussa ja tämän jälkeen he allekirjoittavat kauppakirjan Maanmittauslaitoksen sähköisessä kiinteistövaihdannan palvelussa (KVP).
  • Käy ensin allekirjoittamassa kauppaan liittyvät pankin valtuutukset 24 tunnin sisällä osoitteessa asiointi.dias.fi. Mikäli et saanut allekirjoituskutsua sähköpostiisi, voi asiointipalveluun kirjautua pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa asiointi.dias.fi. Sähköpostikutsua ei tarvita kirjautumiseen.
  • Kun kaikki osapuolet ovat allekirjoittaneet valtuutukset ja myyjä on allekirjoittanut kauppakirjan, pääset allekirjoittamaan kauppakirjan Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa. Mikäli et saanut allekirjoituskutsua sähköpostiisi, voit kirjautua KVP:hen pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa kiinteistoasiat.fi. Sähköpostikutsua ei tarvita kirjautumiseen.
 5. Kauppa on syntynyt, kun kaikki osapuolet ovat allekirjoittaneet kauppakirjan. Allekirjoitettu kauppakirja on ladattavissa KVP:ssa.
 6. Seuraavaksi sinun pitää tehdä varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnolle. Saat tähän liittyen DIASista sähköpostiviestin otsikolla: “DIAS-kaupan varainsiirtoveroilmoitus”. Viestissä muistutamme sinua tekemään varainsiirtoveroilmoituksen ja annamme tarkemmat ohjeet ilmoituksen tekemiseen. Sinun tulee siis itse tehdä varainsiirtoveroilmoitus, mutta pankkisi maksaa kauppahinnan ja mahdollisen varainsiirtoveron puolestasi.
 7. Allekirjoitusten jälkeen pankit hoitavat maksut: sinun oma pankkisi maksaa kauppahinnan myyjän pankille sekä mahdollisen varainsiirtoveron puolestasi. Maksut suoritetaan pankkipäivänä sen mukaisesti, milloin kauppakirjan allekirjoitus on valmistunut (katso lisää käsittelyajoista täältä). Saat tarvittaessa lisätietoa maksujen etenemisestä välittäjältäsi.
 8. Pankit viimeistelevät sähköisten panttikirjojen siirrot ja Maanmittauslaitos ratkaisee omistuksen rekisteröinnin. DIAS välittää tästä tiedon sekä ostajan että myyjän pankille sekä välittäjälle.