Ohjeita myyjälle

DIAS-kiinteistökauppa on mahdollinen, kun kaupan kohteena olevaan kiinteistöön kohdistuu sähköisiä panttikirjoja, jotka siirtyvät kaupassa sinun pankiltasi ostajan pankille. DIAS-kiinteistökaupoissa kauppahinta maksetaan aina yhdessä erässä ja omistajuus siirtyy, kun kauppahinta on maksettu.

DIAS-kiinteistökauppaan tarvitaan aina kiinteistönvälittäjä, joka lähettää kaupan tiedot DIASiin omasta välitysjärjestelmästään.

Ennen kauppaa

Välittäjä luonnostelee kauppakirjan ja hyväksyttää luonnoksen kaupan osapuolilla. Kun kaupan osapuolet ovat hyväksyneet kauppakirjan luonnoksen, voi välittäjä lähettää kaupan DIASissa pankkien työjonoon. 

Pankkiasioiden valmistelu

Kun pankit saavat DIASin kautta tiedon uudesta kiinteistökaupasta, pankit aloittavat kauppaan liittyvät valmistelut. Valmisteluiden aikana pankkisi on sinuun tarvittaessa yhteydessä, jotta saatte sovittua kaikki kauppaan ja kaupan maksuliikenteeseen liittyvät yksityiskohdat. 

Lähtökohtaisesti DIAS-kiinteistökauppa on valmis allekirjoitettavaksi noin viiden pankkipäivän kuluttua siitä, kun pankit ovat saaneet uuden kaupan työjonoonsa. Valmistelun kesto pankissa on kuitenkin aina kauppakohtaista: valmistelun kestoa pankissa voi pidentää esimerkiksi erilaiset kauppaan liittyvät vakuusjärjestelyt, ostajan keskeneräiset lainaneuvottelut tai viime hetken muutokset lainoihin.

Näin kauppa etenee

 1. Välittäjä lähettää kaupan DIASissa pankkien työjonoon, kun kaupan osapuolet ovat hyväksyneet kauppakirjan luonnoksen.
 2. Saat DIASista sähköpostiviestin otsikolla: “Kiinteistön kauppa on aloitettu DIASissa”, kun pankkisi aloittaa valmistelun kaupalla.
 3. Pankkisi valmistelee kaupan ja tarkastaa, että olette sopineet kaikki tarvittavat kauppaan ja sen maksuliikenteeseen liittyvät asiat. Kun kaikki tarvittavat asiat on sovittu, pankkisi hyväksyy kaupan etenemisen omalta osaltaan. Samaan aikaan ostajan pankki varmistaa, että myös ostajan puolella kaikki on valmista.
 4. Välittäjä käynnistää kaupan allekirjoitusvaiheen. DIAS-kiinteistökauppa allekirjoitetaan kahdessa osassa: ensin osapuolet antavat pankeille kaupan edellyttämät valtuutukset DIASin allekirjoituspalvelussa ja tämän jälkeen he allekirjoittavat kauppakirjan Maanmittauslaitoksen sähköisessä Kiinteistövaihdannan palvelussa (KVP).
  • Käy ensin allekirjoittamassa kauppaan liittyvät pankin valtuutukset 24 tunnin sisällä osoitteessa sign.dias.fi. Mikäli et saanut allekirjoituskutsua sähköpostiisi, voi allekirjoituspalveluun kirjautua pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa sign.dias.fi. Sähköpostikutsua ei tarvita kirjautumiseen.
  • Kun kaikki osapuolet ovat allekirjoittaneet valtuutukset, alkaa kauppakirjan allekirjoitusvaihe Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa. Ensin välittäjän nimeämä myyjä vastaanottaa kauppakirjan palvelussa ja allekirjoittaa sen. Tämän jälkeen mahdolliset muut myyjät pääsevät allekirjoittamaan kauppakirjan. Kun kaikki myyjät ovat allekirjoittaneet kauppakirjan, jokainen ostaja pääsee allekirjoittamaan. Mikäli et saanut allekirjoituskutsua sähköpostiisi, voit kirjautua KVP:hen pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa kiinteistoasiat.fi. Sähköpostikutsua ei tarvita kirjautumiseen.
 5. Kauppa on syntynyt, kun kaikki osapuolet ovat allekirjoittaneet kauppakirjan. Allekirjoitettu kauppakirja on ladattavissa KVP:ssä. 
 6. Allekirjoitusten jälkeen ostajan pankki maksaa kauppahinnan sinun pankillesi, minkä jälkeen sinun pankkisi siirtää kaupasta saadut rahat sinulle ja maksaa mahdollisen välityspalkkion sekä hoitaa mahdollisten lainojen poismaksun sopimanne mukaan. Maksut suoritetaan pankkipäivänä sen mukaisesti, milloin kauppakirjan allekirjoitus on valmistunut (katso lisää käsittelyajoista täältä). Saat tarvittaessa lisätietoa maksujen etenemisestä välittäjältäsi.
 7. Pankit viimeistelevät sähköisten panttikirjojen siirrot ja Maanmittauslaitos ratkaisee lainhuudon. DIAS välittää tästä tiedon sekä ostajan että myyjän pankille sekä välittäjälle.