Yritys kaupan osapuolena

16.5.2023 alkaen voi välitysjärjestelmästä riippuen lähettää DIASiin asunto-osakkeen kauppoja ja kiinteistökauppoja, joissa kaupan osapuolena on yritys. DIAS-kauppa onnistuu silloin, kun kaupan osapuolena on osakeyhtiö. Muut yhtiömuodot, yhdistykset tai säätiöt eivät ole tuettuja.

Oletko tekemässä kiinteistökauppaa?

Lue lisää kiinteistökaupoista, joissa osapuolena on yritys tästä artikkelista.

Asunto-osakkeen kaupoissa yritys voi olla ostajana, myyjänä tai molemmissa rooleissa. Yrityksen lisäksi osapuolina voi olla myös yksityishenkilöitä sekä myyjänä voi olla kuolinpesä. 

Asunto-osakkeen kaupoissa yrityksen puolesta kaupan voi allekirjoittaa yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö tai henkilöt, jotka on määritelty kaupparekisteriotteessa tai pöytäkirjassa.

Asunto-osakekaupan muut edellytykset voit lukea täältä.

Välitysjärjestelmien tuki

Välitysjärjestelmät, joissa onnistuu asunto-osakekaupat, kun yritys on kaupan osapuolena:

  • Blok
  • Buenos
  • KIVI
  • Kipinä
  • OviPro

Mikäli käytät muita järjestelmiä, tiedustele tuen aikataulua järjestelmätoimittajaltasi.

Huomioita Hyvästä välitystavasta

Välittäjän tulee hankkia asianmukaiset rekisteriotteet yrityksestä Hyvän välitystavan ohjeistuksen mukaisesti (5.4.6 Yritys tai yhdistys) ja merkitä kaupan allekirjoittajaksi yrityksen nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö tai henkilöt. Nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö tai henkilöt allekirjoittavat kauppakirjan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Huomioi, että DIAS-kauppaa ei voi toteuttaa valtakirjalla.

Liitteet kaupoissa, joissa yritys on kaupan osapuolena

Välittäjä lisää kaupan liitteeksi aina kaupparekisteriotteen. Kaupparekisteriote saa olla enintään kolme kuukautta vanha.

Pöytäkirja tai kauppaa käsittelevä pöytäkirjaote on vapaaehtoinen liite, jonka välittäjä lisää kaupalle tarvittaessa. Pöytäkirja tai pöytäkirjaote näkyy ainoastaan pankeille eli se ei näy allekirjoitusvaiheessa kaupan osapuolille.
Pöytäkirja tai pöytäkirjaote on kaupalla pakollinen aina, jos

  • kaupan osapuolena on asunto-osakeyhtiö
  • kaupan osapuolena on kiinteistöosakeyhtiö
  • kaupan osapuolena on osakeyhtiö, jonka toimialaan ei kuulu asuntojen myynti tai osto
  • kauppakirjan allekirjoittajat poikkeavat kaupparekisteriotteen mukaisista allekirjoittajista.

Lue lisää kauppakirjan liitteistä täältä.

Muuta huomioitavaa

Yrityksen allekirjoittajat voivat seurata kaupan etenemistä DIASin asiointipalvelusta osoitteesta asiointi.dias.fi tunnistautumalla omilla verkkopankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella.