DIAS-kiinteistökauppa

DIASissa onnistuu välitysjärjestelmästä riippuen myös kokonaisen kiinteistön tai kokonaisen olemassaolevan vuokraoikeuden kaupat.

Tarkemmat DIAS-kiinteistökaupan edellytykset on listattu artikkelissa Edellytyksien tarkistaminen.

Välitysjärjestelmät, joissa on tuki DIAS-kiinteistökaupoille 

Kiinteistön kauppa:

  • KIVI
  • Helmi
  • Kipinä
  • Vilpas
  • Buenos
  • Linear

Vuokraoikeuden kauppa:

  • KIVI
  • Helmi
  • Buenos

Mikäli käytät muita järjestelmiä, tiedustele tuen aikataulua järjestelmätoimittajaltasi.

Panttikirjojen siirtyminen

DIAS-kiinteistökaupassa kaupan kohteeseen tulee aina kohdistua kiinnityksiä, kaikki kiinnitykset ovat sähköisiä ja kaikkien kiinnitysten on oltava myyjän pankin nimissä (pois lukien vuokraoikeuden DIAS-kaupassa vuokranmaksun vakuutena mahdollisesti olevat panttikirjat, joita ei siirretä DIAS-kaupassa). DIAS-kaupan aikana siirtyvät panttikirjat siirretään aina ostajan pankille ostajan lainan vakuudeksi. DIAS muodostaa panttikirjojen siirtohakemuksen automaattisesti eli ostajan pankin ei tarvitse itse muodostaa siirtohakemusta.

Myös panttikirjojen siirtositoumus saadaan myyjän pankilta automaattisesti osana DIAS-prosessia, joten siirtositoumusta ei tarvitse tilata erikseen myyjän pankista kauppaa varten. Saatuaan kauppahinnan myyjän pankki käy KVP:ssa hyväksymässä DIASin muodostaman panttikirjojen siirtohakemuksen, minkä jälkeen kauppakirjan mukaiset panttikirjat siirtyvät ostajan pankille.

Allekirjoitusvaihe ja kaupan viimeistely

Kiinteistökaupan allekirjoitusvaihe on kaksiosainen. Ensin ostaja ja myyjä allekirjoittavat valtuutukset osoitteessa sign.dias.fi ja tämän jälkeen he saavat kutsun allekirjoittaa kauppakirjan Maanmittauslaitoksen (MML) Kiinteistövaihdannan palvelussa (KVP).

Maanmittauslaitos käynnistää automaattisesti omistuksen rekisteröintiprosessin allekirjoitusten jälkeen. Ostajan pankki maksaa kauppahinnan ja varainsiirtoveron ostajan puolesta. Pankki lataa kauppahinnan maksukuitin DIASiin ja DIAS toimittaa sen MML:lle. Kun ostaja on täyttänyt varainsiirtoveroilmoituksen oikein ja lähettänyt sen Verohallinnolle, Verohallinto vahvistaa MML:lle, että ilmoitus on vastaanotettu. Tämän jälkeen MML rekisteröi omistuksen siirron omien käsittelyaikojen puitteissa. DIAS välittää tiedon omistuksen rekisteröinnistä kaupan pankeille, minkä jälkeen ostajan pankki kuittaa kaupan valmiiksi DIASissa. Välittäjä näkee tiedon kaupan valmistumisesta välitysjärjestelmästään.

Voit tutustua DIAS-kiinteistökaupan ohjeisiin tukiportaalissamme: