Ajankohtaista

DIAS-sertifikaatti vielä suorittamatta? Tule mukaan koulutukseen 16.5.2024

Ilmoittaudu mukaan kaikille avoimeen koulutuswebinaariin, jossa valmistaudutaan DIAS-sertifikaattikokeeseen DIASin asiantuntijoiden johdolla: 

16.5.2024 klo 9:30 - 11:00 Ilmottaudu tästä

Koulutuswebinaariin osallistuminen ja sertifikaatin suorittaminen on maksutonta.

Voit halutessasi suorittaa sertifikaatin myös itsenäisesti osallistumatta koulutukseen osoitteessa sertifikaatti.dias.fi

Päivitetty 19.4.2024mceclip0.png

DIASiin on julkaistu 19.3.2024 kolme kiinteistökaupan laajennusta

Uudet laajennukset, joiden myötä DIAS-kauppa onnistuu kiinteistön tai vuokraoikeuden määräosasta, josta on hallinnanjakosopimus. Mahdolliseksi tuli myös kiinteistön ja vuokraoikeuden kaupat, joissa on maksettu käsiraha sekä kaupat kiinteistöistä ja vuokraoikeuksista ilman myyjän panttivastuita.

Lue lisää määräosan DIAS-kaupasta

Lue lisää myyjä ilman panttivastuita -kaupasta

Lue lisää kiinteistökaupan käsirahasta

Päivitetty 19.3.2024mceclip0.png

DIAS-kaupat allekirjoitetaan jatkossa DIASin asiointipalvelussa

DIASin allekirjoitusvaiheen käyttöliittymä uudistuu 4.3.2024. Jatkossa DIAS-kaupan allekirjoitus tehdään suoraan DIASin asiointipalvelussa, osoitteessa asiointi.dias.fi.

DIAS-kaupan allekirjoitukset tehdään samaan tapaan kuin ennenkin. Asunto-osakkeen DIAS-kaupassa kaupan osapuolet allekirjoittavat samalla kertaa tarvittavat valtuutukset sekä kauppakirjan liitteineen. Kiinteistön DIAS-kaupan allekirjoitus on kaksivaiheinen: ensin kaupan valtuutukset allekirjoitetaan DIASin asiointipalvelussa ja sen jälkeen kaupan osapuolet saavat kutsun allekirjoittaa kauppakirjan Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa.

Lue lisää DIASin asiointipalvelusta ja katso esimerkkikuvia käyttöliittymästä.

Päivitetty 4.3.2024mceclip0.png

Julkaisimme vuoden 2024 päivitetyn DIAS-sertifikaatin 25.1.2024

Voit suorittaa sertifikaatin hakemalla sertifikaattia osoitteesta sertifikaatti.dias.fi

Suorittamalla sertifikaatin pysyt ajan tasalla digitaalisen asuntokaupan kehityksestä. DIAS-sertifikaatin saanut välittäjä on digitaalisen asunto- ja kiinteistökaupan asiantuntija.

Päivitetty 30.1.2024mceclip0.png

Suomessa on tehty jo yli 50 000 digitaalista asuntokauppaa

Tänä syksynä Suomessa ylitettiin 50 000 digitaalisesti allekirjoitetun asuntokaupan raja. Samanaikaisesti digitaalisen asuntokaupan osuus nousi uuteen ennätyslukemaan, kun lokakuussa lähes 45 % kaikista kiinteistönvälittäjien tekemistä asunto-osakkeiden kaupoista toteutettiin DIAS-kauppana. 

Lue koko tiedote tästä.

Päivitetty 13.12.2023mceclip0.png

Huoneistotietojärjestelmän termit haltuun

Huoneistotietojärjestelmän (HTJ) myötä alalle on tullut uusia termejä, jotka kiinteistönvälittäjien on hyvä tuntea. Ota termit haltuun DIASin toteuttamasta materiaalista.

Siirry tutustumaan termeihin tästä.

Päivitetty 15.9.2023mceclip0.png

Asuntokauppoja tehdään pankin konttorilla yhä vähemmän – kesällä 2023 kauppoja toteutettiin digitaalisesti ennätysosuus

Digitaalinen asuntokauppa mahdollistaa asunto-osakkeen tai kiinteistön kaupan toteuttamisen ilman käyntiä pankissa. Asuntokauppaa käytiin kesällä markkinalla edelleen tahmeasti, mutta digitaalisen kaupan osuus jatkoi kasvuaan. Heinäkuussa 42,7 % kiinteistönvälittäjien toteuttamista asunto-osakkeiden kaupoista tehtiin DIAS-kauppana. Kauppatavan yleistymiseen ovat tänä vuonna vaikuttaneet muun muassa DIAS-alustan laajennukset, joita toimiala ottaa parhaillaan käyttöön.

Lue lisää digitaalisen asuntokaupan tilanteesta tiedotteestamme.

Päivitetty 15.9.2023mceclip0.png

Sähköisestä asunto-osakkeesta voi nyt tehdä DIAS-kaupan

Sähköisellä asunto-osakkeella tarkoitetaan kohdetta, jonka tiedot ja omistus on merkitty Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään sähköisellä omistajamerkinnällä. 

Asunto-osakkeen kauppa on julkaisun myötä mahdollista tehdä DIASin avulla riippumatta siitä, osoitetaanko kohteen omistus paperisella osakekirjalla vai sähköisellä omistajamerkinnällä. 

Huomioithan, että välitysjärjestelmät toteuttavat tuen sähköisen asunto-osakkeen kaupalle omassa aikataulussa, joten tarkastathan oman välitysjärjestelmäsi tilanteen ja aikataulun suoraan palveluntarjoajalta.

Lue lisää sähköisen asunto-osakkeen kaupasta täältä.

Tarkistathan ajantasaiset DIAS-kaupan edellytykset täältä.

Päivitetty 14.6.2023mceclip0.png

Yritys voi nyt olla kaupan osapuolena

DIASissa on nyt mahdollista tehdä kauppoja, joissa yritys on kaupan osapuolena.

Yritys voi olla DIAS-kaupan osapuolena kiinteistökaupoissa sekä asunto-osakekaupoissa. Laajennuksen myötä DIAS-kaupan osapuolena voi olla osakeyhtiö ja yrityksen puolesta kaupan allekirjoittajana voi olla yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö tai henkilöt. DIAS-kauppojen edellytykset pätevät myös kauppoihin, joissa yritys on osapuolena.

Huomioithan, että välitysjärjestelmät toteuttavat tuen kaupoille, joissa yritys on osapuolena omassa aikataulussa, joten tarkastathan oman välitysjärjestelmäsi tilanteen ja aikataulun suoraan palveluntarjoajalta. 

Lue lisää asunto-osakekaupoista täältä ja kiinteistökaupoista täältä.

Päivitetty 16.5.2023mceclip0.png

Vuokraoikeuden DIAS-kauppa on nyt julkaistu

DIAS-kiinteistökaupan ensimmäinen ja paljon toivottu laajennus, joka tuo vuokraoikeuden siirrot mukaan DIASiin, on nyt julkaistu. Monissa kaupungeissa on paljon omakotitaloja vuokratontilla, jonka vuoksi laajennus on ollut erittäin toivottu kiinteistönvälittäjien keskuudessa.

Vuokraoikeuden DIAS-kauppaa koskevat samat edellytykset kuin kiinteistön DIAS-kauppaa ja sen vaiheet vastaavat hyvin pitkälti jo tutttuja kiinteistön DIAS-kaupan vaiheita, vain pienillä muutoksilla kaupan tietoihin.

* Huomioithan, että välitysjärjestelmät toteuttavat tuen vuokraoikeuden DIAS-kaupoille omassa aikataulussa, joten tarkastathan oman välitysjärjestelmäsi tilanteen ja aikataulun suoraan palveluntarjoajalta. 

Lue lisää vuokraoikeuden DIAS-kaupasta 

Päivitetty 12.4.2023mceclip0.png

DIAS uutiskirje

DIASin uutiskirje auttaa välittäjiä pysymään ajan tasalla DIASin uusista ominaisuuksista ja laajennuksista. Viestimme uutiskirjeellä DIASiin liittyvistä asioista sopivan usein ja ennakoivasti, mutta vain tarpeen mukaan.

Uutiskirjeen voi tilata täältä: uutiskirje.dias.fi

Päivitetty 2.3.2023
mceclip0.png

DIAS-esite

Olemme tehneet yhden sivun pdf-esitteen, joka kertoo helposti ja nopeasti DIASista. Lataa esite itsellesi täältä: DIAS-esite

Na_ytto_kuva_2023-2-2_kello_10.04.06.png

Päivitetty 3.2.2023

Liitteet