Ajankohtaista DIASissa

Huoneistotietojärjestelmän termit haltuun

Huoneistotietojärjestelmän (HTJ) myötä alalle on tullut uusia termejä, jotka kiinteistönvälittäjien on hyvä tuntea. Ota termit haltuun DIASin toteuttamasta materiaalista.

Siirry tutustumaan termeihin tästä.

Päivitetty 15.9.2023mceclip0.png

Asuntokauppoja tehdään pankin konttorilla yhä vähemmän – kesällä 2023 kauppoja toteutettiin digitaalisesti ennätysosuus

Digitaalinen asuntokauppa mahdollistaa asunto-osakkeen tai kiinteistön kaupan toteuttamisen ilman käyntiä pankissa. Asuntokauppaa käytiin kesällä markkinalla edelleen tahmeasti, mutta digitaalisen kaupan osuus jatkoi kasvuaan. Heinäkuussa 42,7 % kiinteistönvälittäjien toteuttamista asunto-osakkeiden kaupoista tehtiin DIAS-kauppana. Kauppatavan yleistymiseen ovat tänä vuonna vaikuttaneet muun muassa DIAS-alustan laajennukset, joita toimiala ottaa parhaillaan käyttöön.

Lue lisää digitaalisen asuntokaupan tilanteesta tiedotteestamme.

Päivitetty 15.9.2023mceclip0.png

Sähköisestä asunto-osakkeesta voi nyt tehdä DIAS-kaupan

Sähköisellä asunto-osakkeella tarkoitetaan kohdetta, jonka tiedot ja omistus on merkitty Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään sähköisellä omistajamerkinnällä. 

Asunto-osakkeen kauppa on julkaisun myötä mahdollista tehdä DIASin avulla riippumatta siitä, osoitetaanko kohteen omistus paperisella osakekirjalla vai sähköisellä omistajamerkinnällä. 

Huomioithan, että välitysjärjestelmät toteuttavat tuen sähköisen asunto-osakkeen kaupalle omassa aikataulussa, joten tarkastathan oman välitysjärjestelmäsi tilanteen ja aikataulun suoraan palveluntarjoajalta.

Lue lisää sähköisen asunto-osakkeen kaupasta täältä.

Tarkistathan ajantasaiset DIAS-kaupan edellytykset täältä.

Päivitetty 14.6.2023mceclip0.png

Yritys voi nyt olla kaupan osapuolena

DIASissa on nyt mahdollista tehdä kauppoja, joissa yritys on kaupan osapuolena.

Yritys voi olla DIAS-kaupan osapuolena kiinteistökaupoissa sekä asunto-osakekaupoissa. Laajennuksen myötä DIAS-kaupan osapuolena voi olla osakeyhtiö ja yrityksen puolesta kaupan allekirjoittajana voi olla yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö tai henkilöt. DIAS-kauppojen edellytykset pätevät myös kauppoihin, joissa yritys on osapuolena.

Huomioithan, että välitysjärjestelmät toteuttavat tuen kaupoille, joissa yritys on osapuolena omassa aikataulussa, joten tarkastathan oman välitysjärjestelmäsi tilanteen ja aikataulun suoraan palveluntarjoajalta. 

Lue lisää asunto-osakekaupoista täältä ja kiinteistökaupoista täältä.

Päivitetty 16.5.2023mceclip0.png

Vuokraoikeuden DIAS-kauppa on nyt julkaistu

DIAS-kiinteistökaupan ensimmäinen ja paljon toivottu laajennus, joka tuo vuokraoikeuden siirrot mukaan DIASiin, on nyt julkaistu. Monissa kaupungeissa on paljon omakotitaloja vuokratontilla, jonka vuoksi laajennus on ollut erittäin toivottu kiinteistönvälittäjien keskuudessa.

Vuokraoikeuden DIAS-kauppaa koskevat samat edellytykset kuin kiinteistön DIAS-kauppaa ja sen vaiheet vastaavat hyvin pitkälti jo tutttuja kiinteistön DIAS-kaupan vaiheita, vain pienillä muutoksilla kaupan tietoihin.

* Huomioithan, että välitysjärjestelmät toteuttavat tuen vuokraoikeuden DIAS-kaupoille omassa aikataulussa, joten tarkastathan oman välitysjärjestelmäsi tilanteen ja aikataulun suoraan palveluntarjoajalta. 

Lue lisää vuokraoikeuden DIAS-kaupasta 

Päivitetty 12.4.2023mceclip0.png

DIAS-sertifikaatti nyt haettavissa

DIAS-sertifikaatti on kiinteistönvälittäjille suunnattu koe, jonka suorittamalla kiinteistönvälittäjät voivat pitää itsensä ajan tasalla digitaalisen asuntokaupan kehityksestä sekä osoittaa asiantuntemuksensa omille asiakkaillensa.

Lisätietoa DIAS-sertifikaatista löytyy osoitteesta https://dias.fi/dias-sertifikaatti.html

Päivitetty 2.3.2023mceclip0.png

DIAS uutiskirje

DIASin uutiskirje auttaa välittäjiä pysymään ajan tasalla DIASin uusista ominaisuuksista ja laajennuksista. Viestimme uutiskirjeellä DIASiin liittyvistä asioista sopivan usein ja ennakoivasti, mutta vain tarpeen mukaan.

Uutiskirjeen voi tilata täältä: uutiskirje.dias.fi

Päivitetty 2.3.2023
mceclip0.png

DIAS-esite

Olemme tehneet yhden sivun pdf-esitteen, joka kertoo helposti ja nopeasti DIASista. Lataa esite itsellesi täältä: DIAS-esite

Na_ytto_kuva_2023-2-2_kello_10.04.06.png

Päivitetty 3.2.2023
mceclip0.png

DIASin asiointipalvelu julkaistiin joulukuussa

Joulukuussa julkaistu DIASin asiointipalvelu mahdollistaa kaupan osapuolille entistä paremman näkyvyyden DIAS-kauppaan ja helpottaa välittäjän työtä.

Palvelun ydin on yhdellä silmäyksellä ymmärrettävä näkymä, josta käyttäjä voi seurata vaihe vaiheelta oman kauppansa etenemistä. Palvelu myös ohjaa osapuolta tekemään tarvittavat toimenpiteet ja opastaa niiden suorittamisessa. Tutustu asiointipalveluun täällä.

Myyjät ja ostajat voivat kirjautua asiointipalveluun osoitteessa asiointi.dias.fi

Päivitetty 3.2.2023mceclip0.png

Sähköistyvän osakekirjan kauppa

11.10.2022 alkaen DIASissa voi tehdä kaupan kohteesta, jonka taloyhtiön osakeluettelo on siirretty Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään ja osakekirja on vielä paperinen. Näissä tilanteissa osakekirja sähköistetään DIAS-kaupan jälkeen.

Lue lisää täältä. 

Päivitetty 3.2.2023mceclip0.png

Kiinteistökaupat onnistuvat DIASissa

15.2.2022 alkaen on ollut mahdollista välitysjärjestelmästä riippuen lähettää DIASiin kauppoja, joissa myydään kiinteistö. 

Tutustu DIAS-kiinteistökauppaan täällä. 

Päivitetty 3.2.2023mceclip0.png

Tuki kuolinpesien kaupoille

16.9.2021 lähtien voi välitysjärjestelmästä riippuen lähettää DIASiin asunto-osakkeen kauppoja, joissa myyjänä on jakamaton kuolinpesä.

Myyjänä voi olla yksi tai useampi jakamaton kuolinpesä ja kaupan pitää tapahtua kuolinpesän lukuun. 

Lue lisää kuolinpesäkaupoista täältä. 

Päivitetty 3.2.2023