Vuokraoikeuden kauppa

12.4.2023 alkaen DIASissa on voinut tehdä olemassa olevan vuokraoikeuden kauppoja eli vuokraoikeuden siirtoja. Uusien vuokraoikeuksien rekisteröinnit tulee jatkossakin toteuttaa DIASin ulkopuolella. 

Nykyiset kiinteistökaupan edellytykset koskevat myös vuokraoikeuden kauppaa. Kaupan kohteessa ei esimerkiksi voi olla hallinnanjakosopimusta eikä osapuolena voi olla kuolinpesä. Vuokraoikeuden kauppa vastaa hyvin pitkälti kiinteistön kauppaa, vain pienillä muutoksilla kaupan tietoihin. 

Välitysjärjestelmät, joissa on tuki vuokraoikeuden kaupoille 

  • KIVI
  • Buenos

Mikäli käytät muita välitysjärjestelmiä, tiedustele tuen aikataulua suoraan järjestelmätoimittajaltasi.

Liitteet 

Vuokraoikeuden kaupassa välittäjälle tulee lisättäväksi uusia pakollisia liitteitä. Näitä ovat:

  • vuokrasopimuksen kopio
  • vuokraoikeustodistus
  • vuokraoikeuden rasitustodistus
  • kiinteistön lainhuutotodistus
  • kiinteistön rasitustodistus

Kaikki liitteet paitsi vuokrasopimuksen kopio tulee olla päivättyjä sille päivälle, kun kauppa lähetetään pankkien valmisteluun. 

Panttikirjat 

Kaupan edellytyksenä on, että kaupan kohteessa on sähköinen panttikirja, joka on myyjän pankin nimissä. Tämän lisäksi kohteeseen voi kuitenkin liittyä vuokranantajalle kohdistuvia panttikirjoja, jotka eivät siirry kaupan myötä ostajan pankille. Nämä panttikirjat eritellään erikseen välitysjärjestelmään.

Allekirjoitusvaihe 

Vuokraoikeuden kaupan allekirjoitusvaihe on kaksiosainen, kuten kiinteistön kaupassakin. Ensin ostaja ja myyjä allekirjoittavat valtuutukset osoitteessa sign.dias.fi ja tämän jälkeen he saavat kutsun allekirjoittaa kauppakirjan MML:n kiinteistövaihdannan palvelussa.

Kun kauppa on allekirjoitettu kiinteistövaihdannan palvelussa, erityisen oikeuden kirjaaminen käynnistyy automaattisesti. Rekisteröintihakemus jää lepäämään, kunnes DIAS on toimittanut MML:lle kauppahinnan maksukuitin, ostaja on tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen ja mahdollinen varainsiirtovero on maksettu ostajan pankin toimesta.

Alkuperäisten asiakirjojen toimitus

Myyjän pankin on mahdollista toimittaa vuokraoikeuteen liittyviä alkuperäisiä asiakirjoja, esimerkiksi alkuperäinen vuokrasopimus, ostajan pankille osana vuokraoikeuden kauppaa. Toimitusta varten ostajan pankilta kerätään jokaisen vuokraoikeuden kaupan yhteydessä toimitusosoite ja myyjän pankki voi DIASin kautta ilmoittaa postittavansa alkuperäisiä asiakirjoja.